Na kozí zahradě lze zakoupit čerstvé kozí mléko. Momentálně nenabízíme jiné produkty z kozího mléka k prodeji.
Přibližně od dubna do listopadu nabízíme prodej čerstvého kozího mléka přímo u nás na zahradě.
Více informacíNabízíme exkurze pro děti ze školek a příměstských táborů. Pro získání podrobnějších informací o náplni jednotlivých exkurzí a možnosti objednání nás předem telefonicky nebo písemně kontaktuje.
Kozí hnůj předčí oblíbený koňský hnůj. Patří totiž mezi hnoje teplé, ale zároveň je již trávicím traktem kozy fermentován, což je velmi prospěšné půdním mikroorganismům. Odběr hnoje si předem domluvte prostřednictvím telefonátu.
Přibližně od dubna do listopadu nabízíme prodej čerstvého kozího mléka přímo u nás na zahradě. Je vhodné přinést si vlastní láhve.
Pokud máte zájem o mléko a víte, kdy si pro něj přijdete, objednávejte prostřednictvím telefonátu nebo sms.
cena: 50,- Kč / 1 litr
Souhlas s prodejem vydala Krajská veterinární správa v Brně. Mléko i krev koz
jsou pravidelně odebírány a odevzdávány k laboratornímu rozboru. Sleduje se
především, zda ve stádě není TBC a brucelóza a zda mléko neobsahuje nežádoucí
mikroorganismy, což je podmínkou souhlasu s prodejem. Proběhl i celostátní
výzkum výskytu klíšťové encefalitidy v kozím mléce, jehož se naše stádo zúčastnilo s
negativním výsledkem.
Stručně pár informací z článku: kozí mléko a jeho vliv na zdraví
Kozí mléko má oproti kravskému mnohé přednosti. Především vytváří daleko méně hlenu než kravské mléko. Kozy jsou obvykle zdravé a čisté a není nutné jim podávat antibiotika nebo jiné léky. Kozy, které se pasou volně, rády spásají množství různých zelených rostlin a bylin a jejich mléko je pak bohaté na živiny, které se v kravském mléce nenalézají. Obsahuje například až 10x více sloučenin fluoru než kravské mléko. Fluor posiluje imunitu, chrání zuby a zpevňuje kosti. Pasterizací jsou však jeho účinky ztraceny. Anorganický fluor dodávaný v tabletách, zubních pastách, pitné vodě je méně využitelný a pro organizmus více toxický než fluor v surovém mléce. Kozí mléko je často doporučováno jako výborný prostředek při mnoha druzích oslabení od dětství až po stáří. Užívá se při léčení podvýživy, anémie, žaludečních vředů, nervového vyčerpání nebo nedostatku energie. Posiluje střevní flóru a může pomoci léčit zácpu. Obecně je považováno za vhodnou potravinu pro děti. Většina dětí je dobře snáší, dokonce i ty, které jsou alergické na kravské mléko nebo špatně snášejí mateřské mléko. Oproti kravskému mléku dává kozí mléko při fermentaci měkčí sraženinu. Tuk v kozím mléce je rozptýlený v mnohem menších globulích a je tak lépe stravitelný. Tím je vlastně již přirozeně homogenizovaný a není třeba jej mechanicky homogenizovat. Čerstvě nadojené, ještě než vychladne, má opravdové léčivé vlastnosti. Zkušení lékaři a odborníci na výživu stále litují, že u nás upadl již po 1. světové válce chov koz. Ve všech dobách byla koza pomocnicí proti nemocem. Kozí mléko bylo domácím prostředkem při léčení plicních onemocnění dětí i dospělých, používalo se i v léčebnách tuberkulózy. V současné době, na podkladě výzkumů, nabývá kozí mléko na důležitosti v medicíně i v přírodním léčitelství.
Pozitivní účinky kozího mléka byly prokázány lékařskými průzkumy např. u těchto onemocnění: